Wat zijn Tapas?

Spanjaarden waarderen vooral de versheid en diversiteit

De oorsprong van de ‘Tapa’ is omstreden,

maar vast staat dat het woord ‘tapa’ (meervoud ‘tapas’) is afgeleid van het Spaanse werkwoord ‘tapar’, hetgeen afdekken of bedekken betekent.

'Tapa’ is dan ook letterlijk te vertalen als ‘deksel’. Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.

De oorsprong zou terug te voeren zijn tot de jaren 1500 en keizer Karel V onder zijn bewind vertrok van het zuiden van Spanje om het uur een paard en ruiter naar de Zuidelijke Nederlanden waar Margaretha van Parma zijn vertegenwoordigster was.

Onderweg stopten de ruiters vaak in herbergen om iets te drinken. Al snel werd vastgesteld dat heel wat ruiters ronduit dronken op hun paard zaten, dus heeft Keizer Karel geordoneerd dat alle herbergen in Spanje bij de drank ook voedsel moesten aanbieden. Vandaar het gebruik om (voornamelijk in Spanje) kleine hapjes, tapas, bij de drank te serveren.

Sociale functie

Het eten van Tapas kent ook een sociale functie. Veelal wordt er in “bares de tapas” en restaurants onder het genot van een groot assortiment kleine hapjes (meestal geserveerd met een glas bier, wijn of sherry) even bijgepraat met vrienden en mensen uit de buurt.

Vaak zijn er ook streekgebonden tapas en kent iedere streek zijn eigen specialiteiten.

De Spanjaarden waarderen de tapas voornamelijk om hun versheid en diversiteit.

Het vervaardigen van een zeer smakelijk hapje uit relatief eenvoudige ingredienten is er tot kunst verheven.

Zoals wij in Nederland bij de snelle trek bijvoorbeeld een stukje kaas en wat bitterballen of vlammetjes serveren, zo wordt in Spanje bijvoorbeeld calamares, chorizo, empanada en tortilla gegeten.

Scroll naar boven